O organizaciji

Prve aktivnosti Superbrands-a započele su u Velikoj Britaniji 1994. godine s emisijom na radijskoj stanici GLR (sada BBC Radio London) čiji je osnovni cilj bio pružiti potrošačima osvrt na značajne tržišne marke prisutne u njihovom svakodnevnom životu. Nakon velikog uspjeha emisije, 1995. godine osnovana je Superbrands organizacija kao tijelo za identifikaciju i promociju iznimnih tržišnih marki. Danas, Superbrands ima misija: Promicanje discipline brandinga i predstavljanje izvrsnih tržišnih marki. Proces selekcije najboljih brandova podrazumijeva:
1 Agencije za istraživanje tržišta pripreme "listu finalista", približno 1.000 tržišnih marki prisutnih na hrvatskom tržištu
2 Superbrands stručno vijeće ocijeni predložene finaliste *
3 Potrošači glasuju putem interneta, usporedno sa članovima Vijeća
4 Tržišne marke sa najvišim ocjenama stručnjaka i potrošača nagrađuju se Superbrands statusom i pozivaju se da ga aktivno kapitaliziraju kroz korištenje nagradnog znaka i objavu profila svoje marke u godišnjoj publikaciji.

 

Uporaba nagradnog znaka

Aktivno sudjelujuće tržišne marke kapitaliziraju Superbrands status korištenjem nagradnog znaka u svim raspoloživim komunikacijskim kanalima kao što su na pr.:
• oglasne poruke (TV, print, outdoor, radio, web, socijalne mreze)
• pakiranje proizvoda
• POS materijali
Nedavne studije pokazuju, međutim, da je više od polovice crnogorskih potrošača preferira proizvode ili usluge označene Superbrands znakom.


Superbrands publikacija

Svaka aktivno sudjelujuća marka predstavi se u godišnjem izdanju Superbrands Montenegro kroz informacije o povijesti, tržištu, dostignućima, vrijednostima i budućem smjeru svog razvoja. Knjiga Superbrands Montenegro uspješno služi kao korporativni poklon kupcima, poslovnim partnerima, dobavljačima, medijima, zaposlenicima, dioničarima i svima koji žele upoznati proces stvaranja uspješne marke. Odvojeno naručene korice su vrlo popularna metoda za istakuvanje Superbrands status, koji omogućuju trajan i snažan imidž svake marke. Prezentacija se može naći u obliku Flash Paper verzija na www.superbrands-adriatic/montenegro.